La filosofia i la ciència: una relació

Avui en dia la filosofia i la ciència són dues branques d’estudi diferents. Però, en algun moment us heu plantejat que aquestes poden haver compartit història?

Al principi tot era filosofia; és a dir, que ciència tal com la coneixem no existia. Però, durant els segles XVI – XVII va prendre lloc la revolució científica, a causa de la qual aquestes dues branques es van separar, perquè alguns intelectuals no estaven d’acord amb el mètode d’estudi dels filòsofs, i van estructurar un nou mètode, donant lloc a un paradigma científic.

Dit això, al cap de molts anys quan Thomas Kuhn va analitzar els fets, va dir que la ciència era com un nadó abans de la revolució, i a aquest estat el va anomenar preciència.

Ara, la principal diferència entre les dues, és el mètode d’estudi. D’una banda, la filosofia empra la raó, els arguments i teories deixant al marge la religió i el món transcendent i centrant-se en l’immanent. De l’altra, la ciència fa servir l’observació i l’experiència (mètode empíric) i té com a objecte d’estudi el món. Aspira a donar explicacions sobre els fets naturals i predir el seu comportament.

En resum, les dues tenen el mateix objectiu, el qual les uneix; i aquest consisteix a respondre les preguntes plantejades per l’ésser humà de manera racional i universal. És a dir, ambdues aspiren a donar respostes universals a les grans preguntes sobre el món i la vida, tot i que es diferèncien en el mètode emprat.

Per: Jihane Robai, Cristina Prindyn, Aoreej Manzoor, Aimara i Noah García

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s